26 november 2020

Voor wie is de e-robotiller en wat kan de veldrobot?

  • Achtergrond

De akkerbouwer

De e-robotiller zal vooral gebruikt worden voor zaai- en pootbedbereiding. Voornamelijk akkerbouwers met grotere bedrijven of biologische boeren kunnen daarom met de veldrobot aan de slag. Specifiek gaat het hier om akkerbouwers die een lage bodembelasting willen en voor opbrengstverhoging gaan. Bijvoorbeeld met kwaliteitsverhoging of verhoging van kilo’s of volume. Het project laat zien wat het voordeel is van autonome voertuigen. Een doel daarbij is om een bron van inspiratie te zijn voor verdere ontwikkeling in de landbouwmechanisatie.

 

Toepassingen e-robotiller

De uiteindelijke e-robotiller kan gebruikt worden voor onkruidbestrijding, grondbewerking en zaaibedbereiding. Het gaat hier voornamelijk om gewassen die gezaaid worden op een redelijk ondiep zaaibed. Denk aan bieten, bonen of vergelijkbare gewassen. De e-robotiller is specifiek geschikt voor zaaigewassen in het voorjaar. Doordat de veldrobot lichter is dan de traditionele machines en op een andere manier de grond bewerkt, is er minder spoorvorming en wordt de grond niet aangedrukt. Er kan meer lucht in de grond komen en water loopt beter weg. Het gevolg? Een betere groei en meer opkomst. Uiteraard houden we rekening met de omstandigheden waar de landbouw altijd mee te maken heeft, zoals een natte of juist droge grond.

 

Waarom dit project anders is

Het grootste verschil tussen e-robotiller en andere projecten voor veldrobots is dat de e-robotiller niet alleen de trekker zal vervangen, maar het geheel. Bij dit project wordt een machine gemaakt die zelfstandig een functie uitvoert. De machine is dus ontwikkeld voor een bewerkingswijze, terwijl andere robots gemaakt worden om enkel een werktuig mee aan te kunnen drijven.


  • Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.