12 november 2020

De e-robotiller: een gezonde bodem met autonome voertuigen

  • Achtergrond

Wat is de e-robotiller?

De e-robotiller is een autonoom rijdende, GPS-gestuurde en door waterstof aangedreven veldrobot voor zaai- en pootbedbereiding. De robot bestaat uit een autonome krachtbron met een besturing. Deze krachtbron kan uiteindelijk op een willekeurige machine geplaatst worden en vervolgens zelfstandig zijn werkzaamheden uitvoeren. Om de bodem te ontlasten mag zo’n machine niet te zwaar zijn. Tegelijkertijd is er wel een groot vermogen nodig om een machine te laten voortbewegen. Reedyk werkt daarom aan een oplossing om de machine op waterstof te laten rijden. Gezamenlijk zorgt dit voor een lichte, duurzame en innovatieve brandstof én krachtbron.

 

Volledige bodemontlasting

De stip op de horizon? Dat is duurzaam bodembeheer voor in de landbouw met autonome voertuigen op waterstof. Zaken als arbeidsefficiëntie en cabines zijn dan niet meer van toepassing, omdat er niemand op de machine hoeft te zitten. Het lichte autonome voertuig is een duurzaam alternatief voor de machines waar de sector nu mee werkt en zorgt door de lage bodembelasting voor betere bewatering, ontwatering en meer bodemleven.

 

H-WodKa

Stichting Hoeksche Waard op de Kaart, opgericht in 2005, is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de e-robotiller. De stichting is een initiatief van innovatieve akkerbouwers uit de Hoeksche Waard. De akkerbouwers willen de vitaliteit van de grondgebonden landbouw verbeteren en zorgen voor het behoud en de ontplooiing van natuur en landschap.

 

Mede mogelijk gemaakt door…

H-WodKa werkt samen met Reedyk B.V. bij het ontwikkelen van de Robotiller. Daarnaast wordt het project ondersteund door de EU en de provincie Zuid-Holland, in het kader van het Plattelandsontwikkelingsprogramma POP3. Cosun Beet Company, CZAV en Nedato maken deel uit van het samenwerkingsverband van akkerbouwers uit de Hoeksche Waard.


  • Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.